Yunan Tanrıçası Tarım ve Bereket Tanrıçası Demeter

05.08.2021
138
A+
A-
Yunan Tanrıçası Tarım ve Bereket Tanrıçası Demeter

Yunan Tanrıçası Demeter

Yunan mitolojisi tanrılar bakımından olduk zengin bir mitolojidir. Dünya üzerinde gerçekleşen her duygunun, her fiilin ayrı bir tanrısı veya tanrıçası bulunmaktadır. Durum böyle olunca Yunan mitolojisinde tarım, bereket, mevsim ve aile tanrıçası olarak bilinen Demeter Tanrıların atası Kronos’la tanrıça Rheia’nın ikinci kızıdır.  Kronos’u mağlup ederek en kudretli tanrı unvanını ele geçiren kudretli Zeus Demeter’le evlenmiştir.

Demeter Yunan mitolojisi haricinde Roma mitolojisine de konu olmuştur. Roma mitolojisinde Ceres olarak anılan Demeter sağ elinde buğday, sağ elinde ise yanan bir meşale ile tasvir edilmiştir. Toprak Tanrıçası olarak bilinen Demeter tanrıların bulunduğu Olimpos dağında çok fazla vakit geçirmezdi. Dünya üzerindeki topraklar üzerinde tam hakimiyet sahibi olan Demeter Hades gibi tamamen buralara da kendini çekmemiştir. Olimpos’ta gerçekleşen Tanrılar kurultayına katılır ve alınan kararlarda etkisi olurdu.

Karakter olarak cömert ve iyi kalpli bir tanrıça olarak tasvir edilen Demeter Yunan Mitolojisinde en sevilen tanrıların başında gelmektedir. Buna sebep olarak ise Toprak Tanrıçası olması sebebiyle insanlarla fazla vakit geçirmesi ve toprağın verimliliğini sağlayarak insanların kazançlarına ortak olması gösterilmektedir.

Diğer taraftan her ne kadar iyi kalpli ve cömert olarak bilinse de sinirlendiği zaman gazabı çok şiddetli bir tanrı olan Demeter oldukça acımasız olabiliyordu. Bir keresinde Zeus’tan olan kızı Persephone’nun kaybolması sebebiyle duyduğu üzüntü ve öfke insanların zor zamanlar geçirmelerine sebep olmuştur. Yine Demeter ’in öfkesine örnek olarak farklı bir efsane de anlatılmaktadır.

Efsaneye göre Erysichton Dotion kralının oğludur. İnsanları eğlendirmek için düzenledikleri şenliklerde büyük bir alan oluşturmak istiyor ancak bunun için oldukça fazla keresteye ihtiyaç duyuyordu. Erysichton kereste ihtiyacını Demeter’in kutsal meşe ormanından karşılamaya karar verdi. Ormana gelen Erysichton ağaçlara baltayı vurmaya başladı ancak ağaçlardan kan fışkırmaya başladı. Oradan geçenler onu uyarmak istediyse de Eyrsichton tarafından öldürüldüler. Kutsal meşe ormanındaki ağaçlar bu durumdan kurtulmak için Demeter’e yalvarmaya başladılar. Bunun üzerine Demeter bir rahibe kılığına girerek Erysichton ’un yanına geldi ve onu ormandaki ağaçları kesmemesi konusunda uyardı. Rahibeyi de dinlemeyen Eyrsichton bildiğini okumaya devam etti.

Demeter Eysichton’u yok etmek için tanrıça Peina’dan yardım istemiştir. Peina’da Eyrsichton’u ne kadar yerse yesin doymama hastalığına duçar etti. Buna bağlı olarak birkaç gün içinde elinde avucunda ne varsa yiyip bitiren Eyrsichton açlığını bir türlü dindiremiyordu. Bir süre sonra yiyecek bir şey bulamayan Eyrsichton kendi bacaklarını yemeye başladı. Daha sonra diğer uzuvlarını yiyen Eyrsichton kendini yiye yiye öldürmüştür. Böylece Demeter’in öfkesi ona pahalıya patlamış oluyordu.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.