Ülkelerine göre En Genç Yaşta Tahta Çıkan Hükümdarlar

29.01.2024
47
A+
A-
Ülkelerine göre En Genç Yaşta Tahta Çıkan Hükümdarlar

Ülkelerine göre En Genç Yaşta Tahta Çıkan Hükümdarlar

krallar

 

 

Tarihimizde çocuk yaşta tahta çıkan padişahları duyunca şaşırsakta aslında bu durum tarih boyunca bize özgü bir durum değildir. Dünya siyası tarihi Cumhuriyet ve demokrasi gibi terimleri benimsemesi yaklaşık bir asırdır yerleşen bir durumdur genellikle. 20. Yüzyıla kadar Orta çağ ve Yeni çağ dönemlerinde Avrupa ve dünyada Mutlak monarşi ve Kralların hakimiyeti ön plandadır. Haliyle bu durum Kral soyunu değişmez yapıyordu. İşte bu dönemde kralların ani ölümü gibi olumsuzluklar durumunda soyun devamı için çocuk, hatta bebek haliyle tahta çıkan Krallar dünya tarihinde görülmektedir.

 

Osmanlı döneminde ve çeşitli tarihlerde farklı Avrupa ülkelerinde en genç yaşta tahta çıkan kralların en ünlüleri yer almaktadır. Şaşırtıcı hayat hikayeleri bulunmakla birlikte İtalya ve Almanya gibi ülkelerin siyasi olarak birleşimlerini geç tamamlamaları hem meşhur sömürge yarışından uzak kalmalarına neden olurken hem de daha yaşlı prenslerin tahta çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle mutlak monarşinin asırlar boyu sekmeden devam ettiği İngiltere, Fransa, Osmanlı İmparatorluğu gibi devletlerde çocuk yaşta kral ve padişahlar görülmüştür.

 

  1. Edward (9 Yaşında)

edward

İngiltere Kralı 6. Edward, meşhur 8. Henry Tudor’un Jane Seymour’dan olan oğlu olup 9 yaşında 1547 yılında tahta çıkmıştır. Tahta çıktığında ülke onun yerine bir konsey tarafından yönetilmiştir. 6. Edward 15 yaşındayken verem hastalığından ölmüş ve yerine ünlü İngiltere kraliçesi 1. Marry, daha çok bilinen adıyla Kanlı Marry (Bloody Marry) tahta geçmiştir.

 

XIVLouis (4 Yaşında)

14. loi

XIVLouis, yani Güneş Kral Fransa tarihinin devlet benim diyen en kudretli krallarından olup 4 yaşındayken tahta geçmiştir. Daha çocuk yaşta idareyi ele aldıktan sonra ülkeyi onun yerine annesi ve kardinal Mazerin yönetmiştir. Ancak ilerleyen yaşlarda 14. Louis iktidarını sağlamlaştırmaya başlamış ve Fransa’yı tarihte kalkındıran önemli krallardan biri olmuştur. 1643-1715 yılları arasında tam 72 sene Fransa’yı yönetmiş, yayılmacı ve saldırgan bir dış politika izlerken, mutlak monarşiyi sonuna kadar hissettirmiştir. Tarihe geçen en önemli sözü devlet benim olmuştur.

 

  1. Ivan (2 aylık)

Ivan

İvan Antonoviç, yani 6. Ivan daha 2 aylık bebekken Rus şarı olmuştur. Rus Çarı 6. Ivan’ın oldukça acıklı bir hayat hikayesi olmuştur. Çariçe Anna’nın ölümünden bir gün önce 1740 yılında yeğeninin oğlu İvan’ı daha kundaktayken çar ilan ettirmiştir. Çoğu kişi Ne şanslı adam, doğduğunda Kral doğmuş diyebilir ancak Ivan daha dünyayı anlamadan taht savaşının ortasında kendini buldu ve bir sene sonra tahttan indirilmiş sayıldı. Çar 1. Petro’nun (Deli Petro) tarafından tahttan indirilen 6. Ivan 20 yıl hapis hayatı yaşadı. Yani tüm çocukluk ve gençliği hapiste geçmiş, dünyaya gözlerini cezaevinde açmıştır. Daha sonra bir başka darbe ile tekrar tahta geçirilmek istenirken yaşanan kargaşada gardiyanlar tarafından 23 yaşında öldürüldü. (16 Temmuz 1764)

 

XIII. Alfonso (Doğar Doğmaz)

XIII. Alfonso

1886-1941 yılları arasında İspanya Krallığı yapan XIII. Alfonso, annesi hamileyken Kral babası öldüğü için doğar doğmaz tahta geçmiş sayılmıştır. Yani 13. Alfonso Kral olarak doğmuştur. Ancak annesi onun naibi olarak atandığı için Kral olarak taç giyme töreni 16 yaşında yapılmıştır. Kral XIII. Alfonso ülkesinde yaşanan iç karışıklıklar ve darbeler nedeniyle 1931 yılında tahttan çekilerek yurt dışına gitmiş, daha sonra ünlü İspanyol diktatör Franco kendisine iade-i itibar yapsa da ülkesine geri dönmemiş ve 1941 yılında ölmüştür.

 

  1. Sebastião (3 Yaşında)

Sebastião

1554 yılında doğan I. Sebastião, 1557 yılında daha 3 yaşındayken Portekiz tahtına çıkmıştır. 1 Sebastian ya da Sebastião çocuk yaşta tahta çıkmasına rağmen ilerleyen dönemde kendisinin Müslümanlara karşı bir kahraman olarak görmeye başlamış ve haçlı ordusu komutanı olarak Müslümanlara karşı Zafer kazanacağını öne sürmüştür. Annesi ve amcası onu bu takıntısından korumak istese de Sebastian 1578 yılında topladığı ordu ile Fas üzerine sefere çıkmış, denizden Fas’a çıktıkları anda güçlü Fas ordusu tarafından hem ordusu mağlup edilmiş, hem de yaşanan çarpışmada kendisi öldürülmüştür.

 

Ancak Portekiz halkında Sebastian’ın öldükten sonra dirilerek Portekiz’i İspanyol egemenliğinden ve zulmünden kurtaracağına inanılmakta ve bir mesih olarak Sebastião’yu beklemeye düşüncesi oluşmuştu. Ölümü 1578 yılından 1600 yılının başlarına kadar yaklaşık 4 kişinin kendisini Sebastian olarak ilan ettiği düşünülmektedir.

 

  1. Wilhelm

Wilhelm2

Son Almanya Kralı 2. Wilhelm 1888 yılında 29 yaşındayken tahta çıkmıştır. I. Dünya Savaşı’nın sonunda Almanya yenilip monarşinin kaldırılması ile hükmü sona ermiştir. 29 yaşında olmasına rağmen Almanya’nın en genç yaşta tahta çıkan kraldır ve 82 yaşında 1941 yılında Hollanda’da hayata gözlerini yummuştur.

 

III. Vittorio Emanuele

III. Vittorio Emanuele

 

III. Vittorio Emanuele 1869 doğumlu olan İtalya kralı, 1900 yılında babasının suikasta uğraması sonucu tahta çıkmış ve II Dünya Savaşı’nın sonuna kadar İtalya Tahtında tam 46 sene kalmıştır. 31 yaş ile İtalya tahtına en genç yaşta çıkan kraldır. Ülkesi için oldukça önemli bir kişilik olan Kral III. Vittorio Emanuele, Osmanlı ile yaşanan Trablusgarp Savaşı’na onay veren ardından İtalya ile I. Dünya Savaşı’nda yer alan, Mussolini’nin diktatörlük döneminde arka planda kararlarını onaylayan ve ülkesinin 2. Dünya Savaşı’na girmesine göz yuman Kral olarak tarihe geçmiştir.

 

  1. Simeon (6 Yaşında)

sim

Simeon Borisov Sakskoburggotski yani 2. Simeon 1943 yılında tahta çıkmış Bulgar kraldır. Babasının ani ölüm üzerine 6 yaşında tahta çıkmış, Bulgaristan’da Nazi rejimi çekilince komünistler tarafından Devrim gerçekleşmesinin ardından 1946 yılında ailesi ile beraber yurt dışına çıkmıştır. Simeon Borisov yıllar sonra 2001 yılında ülkesi Bulgaristan da demokratik yolda seçilerek başbakanlıkta yapmıştır.

 

Simeon Borisov babası III. Boris II. Dünya Savaşında Hitler rejimi yanında savaş girmiştir. Savaşın ortalarında işler iyi giderken 3. Boris 1943 yılında Hitler ile görüşmeye gider. Hitler ondan Ruslar üzerine asker sevk etmesini ister. Boris bunu biz iki kardeş milletiz Ruslara saldırı yapamam diyerek reddedince dönüş uçağında zehirlenir ve ölür. Oğlu Simeon bu nedenle 6 yaşında ani bir ölümle tahta çıkmıştır.

 

  1. Mehmet (6 Yaşında)

Mehmet 4

Osmanlı İmparatorluğunun 36 padişahı içerisinde tahta en genç yaşta çıkan padişah Sultan İbrahim’in oğlu 19. Osmanlı padişahı olan . IV. Mehmet’tir. 4. Mehmet tahta çıktığında sadece 6 yaşındadır ve sünnet olmamıştır. Sultan 4. Mehmet tahta çıktığında haliyle annesinin ve ninesi Kösem Sultan’ın çekişmesinin arasında kalmış, payitahtı çocuk yaşta olduğu için naipler yönetmiştir. İlerleyen yaşlarında da av tutkusu nedeniyle devlet işlerinde pek alakadar olmamış, tarihe Avcı Mehmet lakabı ile geçmiştir. Tahttan indirilmek suretiyle tahta veda eden 4. Mehmet 39 yıllık saltanat hayatıyla Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra en uzun tahta kalan 2. Osmanlı padişahıdır.

 

Meşhur ve tarihi değiştiren 2. Viyana kuşatması onun döneminde yaşanmıştır. Viyana kuşatmasının başarısızlığının ardından düşman kuvvetler birleşerek Estergon kalesi ve Budin gibi noktaları almış, bu kayıplar orduda güvensizlik oluşturunca 1687’de 4. Mehmet’in yerine kardeşi 2. Süleyman tahta geçirilmiştir. IV. Mehmet ise 2 oğlu ile birlikte Edirne sarayına kapatılmış 1693 yılında ölene dek burada yaşamıştır. Özellikle döneminde yaşanan Viyana kuşatması ile dünyayı değiştiren kişilerden biri olarak kabul edilmektedir.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.