Tarihte En Çok Ölümün Olduğu Savaşlar

03.03.2024
45
A+
A-
Tarihte En Çok Ölümün Olduğu Savaşlar

Tarihte En Çok Ölümün Olduğu Savaşlar

Tarih başlangıcından bu yana insanlar birbiriyle mücadele içinde olmuştur. İşler ilk başlarda kavga ile sürerken daha sonraları yaşanan olaylar savaşa kadar varmıştır. Savaş en kötü durumlara neden olurken nu listede en sırada ölümler yer almıştır. Biz de en çok insan kaybının yaşandığı savaşları sizler için araştırdık. Bakalım en fazla can kaybına neden olan savaşlar hangileridir. Takvimler 1939 yılını gösterirken dünya büyük bir savaşa doğru sürüklendi. II. Dünya Savaşı olarak adlandırılan kanlı dönem 6 sene sürdü. Başta SSCB ve Almanya gelmek üzere çoğu ülkeden insan hayatını cephelerde ya da cephe gerisinde kalarak hayata veda etti. Yalnızca askerler değil birçok sivil de bu dönemde öldü . Savaş esnasında silahların öldürdüğü insan sayısına eş değer hastalıklar sebebiyle de insan kayıpları söz konusu oldu. 6 sene boyunca dünyanın her bölgesinden 60 milyon ila 84 milyon civarında insanın öldüğü yönünde bilgiler geldi. ‘Tarihin en kanlı savaşı’ olarak da kayıtlara bu şekilde geçmiş oldu.

Cengiz Han kurmuş olduğu imparatorlukla tarihi köklü bir şekilde değiştiren isimlerden biridir. Fetihler zinciri ile tanınan Cengizhan dünyanın büyük bir bölümünü ele geçirip, kontrol altına almayı başarmıştı. Yalnızca yapmış olduğu savaşlarla değil taşımış oldukları hastalıkla da büyük insan kayıplarına sebep olmuşlardır. Hıyarcıklı vebayı Avrupa kıtasına getiren Moğollar milyonlarca kişinin ölümüne sebep oldular. Kırım’da bulunan Ceneviz kolonisinin kalesine mancınıkla atılan hasta bu konuda bilinen ilk veba vakasıdır. Daha sonra ise Avrupa için karanlık bir döneme girilmiş oldu. ‘Kara Ölüm’ün de aralarında yer aldığı nedenlerden ötürü 60 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

Çin’de kendini Hz. İsa’nın kardeşi olarak herkese tanıtan Hong Xiuquan isimli yoksul bir köylü yeni bir dinle adından söz ettirmiştir. Çin’de reformlar yapacağını söyleyip tarihi bir ayaklanmayı da harekete geçirmiştir. 1850 senesinde başlayan bu ayaklanma büyük de bir katliamı peşinden getirecektir. 14 sene boyunca devam eden isyan 1864’te bastırılmıştır ve daha sonra ardında 40 milyondan fazla ölüme sebep olmuştur. Yabancı ülkelerden yardım alıp isyanı bastırmayı başaran Çin hükumeti bu olayın ardından daha sonra git gide zayıflamaya başlamıştır. Mao’ nün önderliğinde, 100 sene kadar sonra komünist rejim iktidarın sahibi olmuştur

1914 senesinde, içine herkesi de çeken çok önemli bir savaş başlamıştır. Avrupa’da ortaya çıkan kıvılcım tüm dünyayı içine çekmiştir. İmparatorlukların birer birer yıkıldığı bir sürecin başlangıcı olarak kabul edilen I. Dünya Savaşı elbette ki tüm insanları da etkileyen bir savaş olmuştur. Yeni savaş teknolojileri ile yeteri kadar gelişme göstermeyen sağlık sektöründen dolayı 39 milyon insan ölüme terk edilmiştir. Bunun üzerine bir de savaştan sonra ortaya çıkan İspanyol Gribi de milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır Çünkü savaştan dolayı insanların besinlere ulaşması oldukça zorlaşmış, bu da bünyeleri zayıflattığı için hasta olmalarına neden olmuştur, İspanyol Gribi o dönemlerde dehşet saçmıştır. En çok insan ölümü bu dönemlerde yaşanmış ve dünyanın her yerinde nüfus sayısı büyük ölçüde azalma göstermiştir. Özellikle hastalık ve savaşın bir arada olması korkunç bir durum haline gelmiştir.

Çin’de 755 senesinde başlayan An Luşan İsyanı milyonlarca insanın yaşamında, ve kültürlerin değişiminde başlıca faktörlerden biridir. General An Luşan ‘ın Kuzey Çin’de kendi imparatorluğunu ilan etmiştir. Daha sonra ortaya çıkan ayaklanmalar Çinliler, Türkler ve Arapları içine alacak bir kar topu hâline gelmiştir. İsyandan sonra büyük bir karışıklık, büyük kayıplar ve geniş bir sahada yıkıma sebep olmuştur. Tang Hanedanı git gide zayıflamıştır ve batı Çin üzerindeki hakimiyeti yok olmuştur. 769 senesinde isyan bittiği zaman 36 milyon insan yaşamını kaybetmiştir.

 

1803 ile 1815 seneleri arasında yapılan Napolyon Savaşları, Fransız İmparatorluğu’nun önderliğinde bir Fransız askeri aynı zamanda da siyasi bir lider olan Napolyon Bonapart’ın, farklı koalisyonlar haline gelen Avrupa güçleriyle karşı karşıya geldiği büyük çatışmalardan biriydi. Askeri kariyeri esnasında, Napolyon genel olarak 60 savaşta bulundu ve çoğunlukla saltanatının sonuna doğru kaybetmiş olduğu yedi savaş dışında hepsini kazandı. Avrupa’da savaşlardan dolayı ortaya çıkan askeri ölümlerin, hastalıklar da yanı sıra olmak üzere 5 milyon civarına kadar çıkmış olabileceği tahmin edilmiştir.
1618 ile 1648 yılları arasında gerçekleşen Otuz Yıl Savaşı, Orta Avrupa’da ortaya çıkmış olan bir dizi savaştır. Avrupa tarihindeki en yıkıcı ve en uzun çatışmalardan birisi olan bu savaş, ilk başta Protestan ve Katolik devletler arasında yaşanan bir karşılaşma olarak başlamıştır. Savaş, Kutsal Roma İmparatorluğu’nda başlamış fakat daha sonra Avrupa’nın büyük güçlerinin genelini kapsayan çok daha büyük ve önemli bir çatışmaya dönüşmüştür. Ölü sayısı konusunda ki tahminler önemli oranda farklılık gösterse de muhtemel tahmin sivil halkta dahil olmak üzere yaklaşık 8 milyon kişinin savaşta hayatını kaybettiği şeklindedir.

Çin İç Savaşı, Çin Cumhuriyeti’nin siyasi partilerinden biri olan Kuomintang’a sadık kalmış olan güçlerle, Çin Komünist Partisi’nin yanında yer alan güçler arasında devam etmiş olan bir çatışmadır. Savaş, 1927 senesinde başlamış ve temel olarak aktif savaşların bitmesiyle beraber 1950 senesinde sona ermiştir. Çatışmanın sonunda iki fiili devlet ortaya çıkmıştır: Günümüzde Tayvan olarak adlandırılan Çin Cumhuriyeti ile ana karada bulunan Çin Halk Cumhuriyeti savaş esnasında, her iki taraftarda milyonlarca kişinin öldürülmesiyle biten kitlesel olarak vahşetler ortaya çıkarmıştır.

Timur olarak adlandırılan Tamerlane, bir Türk-Moğol fatih ve askeri liderlerinden biriydi.14. yüzyılın ikinci bölümünde Güney, Batı ve Orta Asya ile Kafkasya ve Güney Rusya’da acımasızsa askeri mücadeleleri yönetmiştir. Timur, Suriye ve Mısır’ ın memlüklerini, yükselişe geçen Osmanlı İmparatorluğunu ve gerilik döneminde olan Delhi Sultanlığı’nı yenip Müslüman dünyasının en güçlü hükümdar haline gelmiştir. Bilim insanları, askeri mücadelelerin genel olarak o zamanlardaki dünya nüfusunun yüzde beşlik kısmına denk gelen on yedi milyon kişinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.
Dungan ayaklanması, on dokuzuncu yüzyılda Çin’de Hans yani Doğu Asya yerli Çin etnik grubu ile Hui’ler yani Çin Müslümanları arasında yaşanan başlıca dini ve etnik bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu ayaklanma, bambu direklerle alakalı fiyatta yaşanan bor anlaşmazlıktan ortaya çıkmıştır. Bir Han tüccarı, bir Hui’ye satış yaptığı sırada ürünün tam olarak karşılığı olan parayı alamaz. Ayaklanmada daha çok kıtlık ve kuraklık gibi savaştan kaynaklı doğal afetler ve şartlardan dolayı 20 milyondan fazla kişi hayatını kaybetmiştir.

Amerika’nın Avrupa kolonizasyonu teknik bakımdan, Batı İskandinav denizcilerin son derece modern Kanada kıyılarındaki kısımlara yerleştikleri onuncu yüzyıl başlarken başladı, yani genel olarak, Amerika’nın fethinden başlayarak 1492 ile 1691 arasındaki dönemi kapsayan Amerika Savaşları son derece etkili olmuştur. Bu 200 sene boyunca, sömürgeci güçlerle yerli Amerikalılar arasında yaşanan savaşlarda on milyondan fazla insan öldürülmüş, ancak Columbus’ dan önce yerli nüfusun demografik büyüklüğü ile ilgili bir fikir bütünlüğü olmamasından dolayı toplam ölü sayısı tahminlere göre büyük ölçüde farklılık göstermiştir.

 

Hazırlayan Cem Demirtay

 

Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Ülkücü Tavır Medya  Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen İletişime Geçiniz

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.