2 Temmuz
1935 – Atatürk’ün, akşamüzeri Sakarya motoru ile Florya’ya gidişi, gece geç saatlerde Dolmabahçe Sarayı’na dönüşü.
1933 – Atatürk’ün İstanbul Darülfünunu’nu ziyareti ve Hukuk Fakültesi sınavlarında bulunuşu.
1932 – İlk Türk Tarih Kongresi.
Birinci Türk Tarih Kurultayı, Atatürk’ün huzurunda Ankara Halkevi’nde toplandı.
Atatürk’ün, Ankara Halkevi konferans salonunda çalışmalarına başlayan “Birinci Türk Tarih Kongresi”nin açılışını izlemesi. (Kongre 11 Temmuz 1932’de son bulmuştur).
Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin hazırladığı Birinci Türk Tarihi Kongresi Ankara’da Türk Ocağı binasında toplandı. Başkanlığını Akçuraoğlu Yusuf’un yaptığı kongrede, ünlü “tarih tezi” Reşit Galip, Afet Hanım, Sadri Maksudi (Arsal) gibi isimler tarafından savunuldu. Köprülüzade Mehmet Fuat Bey ile Zeki Velidi (Togan) teze karşı eleştirilerde bulundu. Cemiyet daha sonra Türk Tarih Kurumu adını alacaktır.
Keriman Halis Hanım Türkiye Güzellik Kraliçesi seçildi.
1928 – Atatürk’ün, Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan ismet Paşa, Paris Büyükelçimiz Fethi (Okyar), Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Araş) ve Saffet (Arıkan) Beyleri kabulü ve öğle yemeğine misafir edişi.
1927 – Atatürk’ün, Dolmabahçe Sarayı’nda Vali başkanlığındaki Kırklareli Heyeti’ni kabulü.
Atatürk’ün, saat 19.00’da Dolmabahçe Sarayı’ndan İstanbul motoruyla Beylerbeyi Sarayı’na gidişi, bir süre sonra Söğütlü yatıyla Dolmabahçe Sarayı’na dönüşü.
İstanbul’da bulunan İngiltere, Almanya ve Mısır Elçilerinin, Afganistan Dışişleri Bakanı Mahmut Tarzi Han’ın -Atatürk’ün İstanbul’a gelişi nedeniyle- Dolmabahçe Sarayı’na gelerek Özel Defter’i imzalamaları.
Atatürk şerefine, gece Dolmabahçe Sarayı önünde büyük fener alayı düzenlenmesi ve Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı penceresinden halkı selâmlaması.
1921 – Atatürk’ün, beraberinde Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal (Tengirşenk) Bey olmak üzere Sovyet Elçisi Nazeranuz’un ziyaretini iade edişi.
İngiltere Savunma Bakanlığı’nın, İstanbul’da İngiliz Orduları Başkomutanı General Harington’a, Mustafa Kemal Paşa ile yapacağı görüşme hakkında talimatı.
1920 – İngilizlerin Mudanya’ya asker çıkarması. Kıyıdan ateşle karşılık verilmesi üzerine bu girişimden vazgeçmeleri.
Yunan kuvvetlerinin Erdek ve Bandırma’ya asker çıkarmaları.
Yunan kuvvetlerinin Kirmasti (Mustafa Kemal Paşa) ve Karacabey’i işgali.
Susurluk’un Yunanlılar tarafından işgali.
Atatürk’ün, milleti bağımsızlık için birleşmeye ve Yunanlılarla kesin savaşa çağıran bildirgesi: “…Düşmanın istilâsı ne kadar genişlerse, yıkılışı da o kadar süratli ve kesin olacaktır. Yaşamak isteyen milletimizin isteği, basit bir kelimede saklı ve gayet haklıdır: Bağımsızlık!”
Cemal Paşa’nın, Bakû’den Atatürk’e mektubu.
Sovyet Rusya Dışişleri Komiseri Çiçerin’in, Atatürk’e mektubu
1919 – Atatürk’ün Erzurum’a gitmek üzere Erzincan’dan hareketi ve geceyi Tercan’da geçirişi.
İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe’un, Osmanlı Hariciye Nezareti’ne yazısı: “Mustafa Kemal ve Cemal Paşaların kayıtsız şartsız ve süresiz olarak geri çağrılmalarının âcil zarureti üzerine bir kere daha dikkatinizi çekmek vazifem icabındandır.”
1917 – Yunanistan Türkiye’ye savaş ilan etti.
1912 – Askerlerin siyasetle uğraşmasını yasaklayan kanunun Meclis-i Mebusan’da kabulü.
(Atatürk bu görüşü 22 Eylül 1909’da toplanan İttihat ve Terakki Kongresi’nde savunmuş, ancak o zaman bir sonuç alınamamıştı).