Tariht bugün Atatürk – 22 Mayis

22.05.2014
2.280
A+
A-
Tariht bugün Atatürk – 22 Mayis

22 Mayis

1938 – Atatürk’ün, akşamüzeri, motorla Mersin kıyılarında bir deniz gezintisi yapması.

1935 – Atatürk’ün, İstanbul’da Hürriyet-i Ebediye Tepesi’ne giderek, burada yapılan askerî manevraları izlemesi.

1932 – Ağrı ayaklanmasına katılanların yargılanması sona erdi. 34 sanık hakkında idam cezası verildi.

1930 – TBMM’de Askeri Ceza Kanunu kabul edildi.

1928 – Afganistan Kralı Amanullah Han ve Kraliçe Süreyya’nın, akşam Atatürk şerefine ziyafeti.

1927 – Atatürk’ün, gece, göğsünde ve sol kolunda şiddetli ağrı ile seyreden bir koroner spazmı geçirmesi (Bu durumun 3 gün sonra tekrarlaması üzerine Berlin Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. Kraus ile Münih Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. von Romberg Ankara’ya davet edilmiştir).

1926 – Emlak ve Eytam Bankası’nın kuruluşu.

Atatürk’ün, Bursa’da Belediye’yi, Vilâyet’i ziyareti.

1922 – San Remo Konferansı kararları, TBMM’de reddedildi.

1921 – Mustafa Kemal Paşa’nın Doğu cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya telgrafı: “Enver Paşa’nın karşınıza gelmesi veyahut isim ve kıyafet değiştirerek Anadolu’ya girmeye teşebbüsü mümkündür. Bölgenizde müessir önlem alınması uygun olur.”

1919 – Atatürk’ün, Samsun’dan Sadaret’e raporu: “…Millet birlik olup hâkimiyet esasını, Türklük duygusunu hedef almıştır.”

Atatürk’ün, İngilizlerin Hükümetin varlığına önem vermeksizin memleket içerisine kuvvetlerini sevk ettiklerine dair Genelkurmay Başkanlığı’na telgrafı: “…Bir gün, her tarafta oldubittiler karşısında kalınmasının pek ziyade muhtemel olduğunu arz eylerim.”

Atatürk’ün, yanındaki birkaç kurmay subayı, Samsun’da görevli bazı İngiliz subaylarıyla bölge asayişi hakkında görüştürmesi.

Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın, Samsun bölgesindeki asayiş ile ilgili raporlar hakkında Atatürk’e teşekkür telgrafı.

1919 – İstanbul’da gösteriler devam ediyor. Tıbbiye öğrencilerinin çağrısına koşan binlerce kişi işgali lanetleyerek, tüm halkı direniş için örgütlenmeye çağırdı. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Münevver Saime ve Hayriye Melek konuştu.

Diyarbakır’da, İzmir’in işgalini ve Doğu’da bir Ermeni devleti kurulması tasarısını protesto mitingi.

Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa’nın (ÇOBANLI), Yunanlıların bazı yerlerde silah teslim almaları üzerine İzmir ve civarına genelgesi: “Devletin Yunanlılara kaptıracak ne bir silahı, ne de fişeği vardır. Silah teslimi gibi zilletlere meydan bırakılmamasını ehemmiyetle ilave ederim.

Kadıköy’de yabancı işgallerini protesto mitingi.

Balıkesir’de Doğru Söz adlı işgallere karşı gazetelerin yayıma başlaması.

Yunanlıların Selçuk’u işgali.

1915 – Atatürk’ün Çanakkale’de Cesarettepesi’nden Fuat (Bulca), Salih (Bozok) ve İbrahim Beylere mektubu: “Telgrafınızı aldım. Duygu ve tebriklerinize teşekkürler ederim. Buralarda bugüne kadar komuta ettiğim kuvvetlerle yaptığım görevlere karşı Kolordu, Ordu ve Başkomutanlık tarafından gösterilen yüksek takdir cidden beni mahcup etmiştir. Savaşı yönettiğim yere “Kemalyeri”, tümenimin düşmandan geri aldığı ve bu dakikada bulunduğum yere “Cesarettepesi” isimlerini verdikleri gibi gümüş savaş madalyasından sonra altın liyakat savaş madalyası da verdiler. Terfiim dahi konu oldu. Tabiî ben, terfi için çalışmadığımdan “sıram geldiği zaman” cevabını verdim.”

1912 – Atatürk’ün Derne’de Aynımansur Karargâhı’ndan Kerim Bey (Abdülkerim Paşa)’e mektubu:
“… İstanbul’dan hareket tarihimiz olan 15 Ekim 1911’den bugüne kadar geçen 7-8 ay içinde size ancak bir iki ve pek kısa mektup göndermiştim. Bunların elinize geçip geçmediğini bilmiyorum.”

1909 – Atatürk’ün, İstanbul’dan Selânik’e dönüşü.1919 Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa (ÇOBANLI)

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.