Başlıklar
Osmanlı Sarayı’nın Gizli Sırları: Astroloji, Gizemli Kokular ve Çok Özel Saray Kutlamaları
Topkapı Sarayı’nın inşaatı sırasında uygulanan teknik altyapının yanı sıra duyulduğunda herkesi şaşırtan astrolojik bir planlamaya da hakim olduğu biliniyor. Saray tasarımı sırasında astroloji ilminden faydalanıldığı hatta önemli konularda kararlar alınırken yine astrolojik açılara dikkat edildiği de kayıtlarda yer alıyor.
Topkapı Sarayı’nın bazı bölümleri oluşturulurken gökbilimciler ile birlikte hareket edilerek astrolojik planlamalar yapılmıştı. Mekanın seçilmesinden törenlerin uygulanmasına kadar her aşama bu planlama üzerinden sürdürülmüştü.
Aslında sarayın inşa edildiği yer seçilirken İstanbul’un içerisinde jeopolitik açıdan büyük öneme sahip olan bir yer olduğunu anlayabilmek için astrolojiden faydalanılmıştı. Astrologlar o bölgeyi uğurlu ve bereketli bölge olarak tayin ettikleri için mekan orası seçilmişti.
Osmanlı Sarayı içerisinde özel olarak yetiştirilen ve yalnızca devlet büyüklerine hizmet veren müneccim başılar padişahın hemen her kararında söz sahibi oluyor, rehberlik sunuyor. Sarayda uygulanan bazı törenlere astrolojik açıdan yön veriyordu. O dönemde padişahların devlet işlerinin dışında ilgilendikleri hobileri de bulunuyordu.
Halkın bilmediği yalnızca yakınlarının farkında olduğu bu gizli hobiler genellikle doğa ile iç içe yapılabilecek etkinliklerden oluşuyordu. Padişah genelde okçuluk ya da avcılık alanlarında antrenmanlar yapıyor. Bunun yanı sıra 3. Ahmet zamanında olduğu da kayıtlarda geçen hat sanatı ya da tezhib ile uğraşıyorlardı.
Osmanlı’nın Mistik Kokuları
Osmanlı sarayında ilginç olan bir başka detay ise kokulardı. Belirli bir sembolü temsil eden kokular temizlik açısından değerli görülürdü. Özellikle Harem bölgesinde özel olarak kokular kullanılır ve sürekli olarak bakımı yapılırdı. Gizli olarak gerçekleştirilen toplantılarda kullanılan kokular sürekli değiştirilirdi. Bu durum odada oluşabilecek gerginliği önlemeyi sağlayacak sakinleştirici bir etki elde edebilmek içindi.
Genellikle amber ve misk kokuları daha çok kullanılırdı. Çünkü bu kokular ortamdaki gerginliği alırken odaklanmayı daha da arttırdı. Bunun yanı sıra padişah kendine has özel bir koku tasarımı da yapardı. Sarayın içinde bulunan özel olarak yetiştirilmiş kimyagerler formül geliştirip padişaha sunar ve padişah kendisi için hazırlanmış kokular içerisinde tercih yapardı.
Osmanlı’nın Zikir Odaları
Osmanlı sarayında ilginç olabilecek bir başka ritüel gizli olarak gerçekleştirilen kutlamalardı. Genelde çok az kişinin bildiği sınırlı katılımcının girebildiği bu özel odalarda gizli törenler ya da kutlamalar yapılırdı. Her ay düzenli olarak yapılan gece kutlamalarının sembolik bir anlam taşıdığı düşünülüyor.
Bazen de saraya nadiren gelen yabancı devlet adamlarının karşılanması amacıyla sınırlı kişilerin bildiği bir ziyafet alanı oluşturulurdu. Osmanlı Sarayı içerisinde dini ve mistik bir havanın hakim olduğu bir alanda vardı. Orası zikir odasıydı. Sembolik bir anlam taşıyan ve tasavvufi düşünceye bağlılığı ifade etmek için bir araç olarak kullanılan bu odalar belirli dönemlerde ritüelleri yerine getirilmek için kullanılırmış hem padişah hem de yakınındaki kişiler bu tasavvufi girişime katılarak zikir odalarında hem hal olurmuş.
Bunun yanı sıra Osmanlı Sarayı’nın içerisindeki bu yapılanmanın gizli dergahlarla sürdürüldüğü de biliniyor. Padişahların ve yakınlarının her an sağlıklı olabilmesi için özel olarak hazırlanan ve kimsenin bilmediği tıbbi odalar bulunuyordu. Laboratuvarlar ve test odaları oldukça fazlaydı.
Osmanlı Sarayı ve Zehir Test Odaları
Bu gizli laboratuvarlarda özel ilaçlar hazırlanır ve padişaha sunulurdu. Öte yandan padişaha dışarıdan getirilen yiyeceklerin incelenmesi için zehir test odaları hazırlanmıştı. Oluşabilecek olası riskleri önceden kontrol edebilmek için böyle bir mekanizmaya başvurulmuştu. Topkapı Sarayı’nı hemen herkes tarihi kaynaklarda sadece gizemli bir tasarımı ve hazineleri ile biliyor.
Aslında Osmanlı Devleti’nin bugünün dışında geleceğe dönük planlarını da barındıran bazı odalara hakim. Osmanlı Devleti’nin sarayın içinde oluşturduğu bu odalarda yüksek koruma altına alınan özel kasalar bulunmaktaydı. Bu kasaların içerisinde Osmanlı Devleti’nin dostları ve düşmanları ile yapmış olduğu yazışmaların tamamı saklanıyor ve gizli tutuluyordu.
Tarihi kaynaklarda farklı rivayetlerde yer alıyor. Söylenenlere göre bazı dönemlerde padişahlar sarayın gizemli bu bölümlerine gelecekte karşılaşılması ve rehber oluşturması için gizli notlar bırakıyordu.