Osmanlı Sarayı’nın Bilinmeyenleri Padişahların Gizli Hobileri

05.04.2025
0
A+
A-
Osmanlı Sarayı’nın Bilinmeyenleri Padişahların Gizli Hobileri

Osmanlı Sarayı’nın Bilinmeyenleri Padişahların Gizli Hobileri

Osmanlı Devleti döneminde padişahların devlet yönetiminde politikaları hemen herkes tarafından biliniyor ancak pek çoğu kendine ait bir hobi edinerek yaşamını sürdürmekten de geri kalmıyor. Özellikle farklı avcılık sporlarına ve sanata merakı ile bilinen Osmanlı padişahlarının bilinmeyen gizli hobileri açığa çıkarıldı. Osmanlı Devleti’nin en şaşalı dönemi İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in hat sanatına ve ressamlığa büyük ilgisi olduğu biliniyor.

Özellikle Batı resim sanatına ilgi duyduğu da bilinen gerçeklikler arasında yerini alıyor. O dönemde kendine ait portresini yaptıran devlet adamları arasında ilk sırada yerini alıyor. Perspektif tekniği ile ilgilenen Fatih Sultan Mehmet bazı minyatür çalışmaları yaparakta devlet yönetimi ile birlikte sanatı beraber yönetmiştir. Tarihi kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre Fatih Sultan Mehmet şifreleme tekniklerine de oldukça meraklıydı. Özellikle kendine ait gizli bir alfabe oluşturur ve gizli yazılar yazardı.

Diplomatik yazışmalarda da bu şifreli dili kullanmayı tercih ederdi. Osmanlı padişahları arasında yerini alan Yavuz Sultan Selim kimya ilmi üzerine derinleşmiş Divan edebiyatına meraklı bir padişahtı. Zehirler ve özellikle kimyasal maddeler üzerinde belirli çalışmaları bulunurdu. Bunları aslında o dönemde kendi düşmanlarına karşı savunma aracı olarak kullanmaya çalışmıştır. Farsça yazmış olduğu şiirler günümüze kadar gelir Divan edebiyatına büyük ilgi duymaktadır.

Yükselme devrinin padişahı Kanuni Sultan Süleyman ince işçilikler, altın ve mücevher sanatına ilgi duymuştur. Yazmış olduğu şiirleri ile de kendine hayran bırakmıştır. Kuyumculuk sanatına duymuş olduğu ilgiyle kendi el yapımı mücevher süslemeleri günümüze kadar ulaşmış olan Kanuni, divan edebiyatının en derinlikli işçiliğini kullanarak kendine ait mısralar oluşturmuştur. Özellikle muhibbi mahlasını kullanarak yazmış olduğu şiirler onun sanat anlayışını anlayabilmemizi sağlıyor.

Padişahların Gizli Hobileri Astroloji ve Simya İlmine Meraklıydı!

  1. Murat astroloji ve simya ilmine büyük ilgi duymuştur. Özellikle devlet yönetiminde büyük katkısı olduğunu düşündüğü için yıldızlar üzerinde özel çalışmalar yaptırmıştı. Sarayda özel olarak astroloji dersleri almaya çalışmıştır. Simya eğilimine büyük ilgi duyan 3. Murat altın üretimi başta olmak üzere toplulukların peşinde olduğu ölümsüz iksiri üzerine çalışmalar yaptırdığı da biliniyor.
  2. Murat dönemine baktığımızda güreş sporunun öne çıktığı fark ediliyor. Osmanlı Sarayı’nda düzenlemiş olduğu güreş etkinlikleri ile müsabakalar tasarladığı da biliniyor. 4. Murat’ın bir diğer özelliği kılık değiştirmesiydi. Halk arasında karışır gizli kıyafetler giyer geceleri sokaklarda güvenliği test ederdi. 2. Abdülhamit kendi döneminde kendine ait eşyalar üretmekten hoşlanan Abdülhamit, marangozluk sanatında ustalaşmıştı.

Yapmış olduğu mobilyalar hala müzede sergilenmeye devam etmektedir. Saatlere karşı büyük tutkusu olan ikinci Abdülhamit Osmanlı Devleti döneminde Saat Kulesi’nin yaygınlaşmasını sağlamış bir padişahtır. Bununla beraber saat tamiri yapıyor ve saatlerle yakından ilgileniyordu. 3. Selim daha çok müzik ve besteleme yönünde kendini geliştirmiş ve hobi olarak hayatını bu iki kavram üzerinden sürdürmüştür. Osmanlı müziğine yeni makamlar eklenmesini sağlayan Üçüncü Selim klasik müziğe de büyük katkılar sağlamıştır.

Batı Müziğini İlk Kez Saraya Taşımıştır!

Günümüze kadar gelen arşiv kayıtlarında 50’yi aşkın bestesi bulunduğu bilinir. Müzik sanatı dendiğinde akla gelen bir diğer isim 5. Murat’tır. Piyanoya ve batı müziğine hayran bir padişahtır. Tahtta 93 gün kalan 5. Murat batı müziği eğitimi almış olan Osmanlı Devleti dönemindeki tek padişah olma ünvanına sahiptir. Kendi besteleri olduğu ve bunu piyano ile çaldığı da söyleniyor.

Osmanlı Sarayı’nda halk sanatı ile ilgilenen kişi olma ünvanına sahip olan padişah II. Mahmut çok konuşulan radikal değişikliklere imza atmıştır. Osmanlı Okçuluk sanatının gelişiminde büyük bir fayda sağlamış olan 2.Mahmut Osmanlı hat sanatı ile ilgili de önemli eserlerini günümüze kadar taşımayı sağlamıştır. Kendisine ait hat yazıları bulunduğu da biliniyor.

Osmanlı padişahlarının hemen hepsi yöneticilik faaliyeti dışında kaliteli hobiler edilmiş ve vaktinin çoğunu hem eğitim alanında gelişme sağlayarak hem de müzik sanat resim gibi farklı alanlarda kendini geliştirmeye adamıştılar. Onlar kişisel hayatlarında savaş stratejileri ile birlikte sanatı sentezleyebilmiş, bilime farklı el işçilik ve zanaatları ve spora büyük ilgi duymuştur. Onların bu çok yönlülükleri kültür dünyalarının daha da gelişmesini sağlamıştır.

Osmanlı Sarayı’nın Bilinmeyenleri Padişahların Gizli Hobileri

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.