Osmanlı İmparatorluğunun En Büyük Savaşları

03.11.2020
294
A+
A-
Osmanlı İmparatorluğunun En Büyük Savaşları

Kurulduğu 1299 senesinden itibaren yüzyıllarca dünyaya hükmeden Şanlı Osmanlı Devleti bu süre içerisinde pek çok önemli savaşta bulunmuştur. Kimi fethi savaş, kimi fethi savunma savaşları olarak tarihe geçen fakat her birinin içerisinde değişik kahramanlık öyküleri yatmaktadır. Bu savaşların en önemlilerini sizler için bu makalede derledik.

 23 Eylül 1396-Niğbolu Savaşı

Osmanlı devletinin Avrupa’yı fethetme ile ilgili çalışmaları başta Papa olmak üzere bütün Avrupa’yı korkutmaktaydı. Bütün Avrupalı devletler, silaha sarılarak 120.000 kişilik üstün ve büyük zırhlı kuvvetleri ile beraber bir haçlı ordusunu topladı. Niğbolu’ya gelen haçlı ordusu Niğbolu kalesini kuşatarak Yıldırım Bayezid in İstanbul kuşatılması zamanında kuşatmayı kaldırdı. Ve adına yaraşır bir süratle Niğbolu Kalesi 24 saat gibi çok kısa bir süre içerisinde ordusu ile ulaşmayı başardı.

Deneyimli askerler ve komutanları, haçlı ordularını develer ile korkutarak bozguna uğratılmayı teklif etmiş fakat bu saldırıyı mert bir şekilde bulmadığı için Yıldırım Bayezid saldırıyı reddetti. 25 Eylül tarihinde Osmanlı süvarileri hücuma geçtiler ve haçlı ordusunu amansız bir şekilde bozguna uğratmaya başarmıştır.

28 Temmuz 1402-Ankara Savaşı

28 Temmuz 1402 tarihinde Ankara’nın Çubuk Ovası’nda gerçekleşen Ankara Savaşı’nın detayları genel itibariyle Osmanlı Devleti’nin Yükselişi zamanında duraklamasına sebep olan bu Savaş, Yıldırım Bayezid ile Timur arasında olmuştur.

Karakoyunlu Devleti’nin Hükümdarı Kara Yusuf’un Osmanlıya sığınması ve teslim edilmemesi sebebiyle Timur orduları ile Ankara’ya kadar geldi. Bayezid, isminin hakkını vererek Bursa’dan Ankara’ya yıldırım gibi gitmiştir. Timur’un ordusu dinlenme esnasında iken Osmanlı komutanları hemen saldırı gerçekleştirip Orduyu Bozguna uğratmayı teklif etmişlerdir.

Fakat Yıldırım Bayezid Timur ordusunun hazırlanmasını bekleyip adet üzere mert bir şekilde çarpışmayı teklif etmiştir. Bunun üzerine Timur’un Hindistan’dan getirmiş olduğu 32 zırhlı fil olayın gidişatını değiştirdi ve Osmanlı ordusu hezimete uğratıldı. Yıldırım Bayezid esir düştü. 11 yıllık Fetret Devri bu savaştan sonra meydana geldi. Osmanlı Devleti adeta yıkılma aşamasına geldi.

1877-Plevne Savunması

Gazi Osman Paşa Türk tarihinde ismine marş bestelenen ender komutanlardan biridir. Göz dolduran muhteşem Plevne savunması 93 Harbi esnasında Plevne’yi Rus ve Sırplara karşı kahramanca savunan, bütün imkânsızlıklara rağmen kesinlikle yenilmeyen, dönemin hükümdarı Sultan II. Abdülhamid Han hazretleri tarafından duaya mahzar olan ve gazi unvanı alan paşamız aylarca Plevne’yi düşman işgalinden savunmuştur. Fakat Osmanlı Devleti’nin hiç gücü olmamasından dolayı hiçbir destek gelmemiştir

Osmanlı Devleti asırlarca hüküm sürmüştür. Bu yüzyıllar içerisinde hemen hemen ömrünün tamamı savaşlar içinde geçmiştir. Yukarıda sizlere Osmanlı Devleti açısından önem arz eden büyük savaşları dile getirdik.

Ayrıca Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında ayakta kalmak amacıyla dış ülkelere karşı amansızca mücadele ettiği de bilinmektedir. Tarihçiler, aslında Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükselme dönemlerinde girdiği savaşların amacının Fetih politikası olduğunu yani yeni Topraklar kazanma olduğunu dile getirirken, gerileme ve yıkılma dönemindeki savaşlar ise daha çok var olan topraklarını korumak amacıyla savaşlara girdiğini anlatmaktadır.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.