Kürşat ve 40 Çerisi

11.11.2020
1.094
A+
A-
Kürşat ve 40 Çerisi

Türk tarihinde son derece önemli karakterlerden biri olan Kürşat efsaneye göre 40 adet çerisiyle Çin sarayını basarak binlerce Çinli askeri öldürmüştür. Bu çarpışma sırasında hayatını kaybeden Kürşat sonraki nesiller ve dönemin Türk boyları için emsalsiz bir örnek teşkil etmiştir.

Çin ile Türkler arasında yaşanan çarpışmalar sonucunda Türklerin üzerindeki baskıyı kırmak üzere Çin ordusuyla çarpışan Türk ordusu galip gelemez ve Kürşat askerleriyle birlikte çekilmek zorunda kalır. Şiddetli yağış sebebiyle kaçış yollarının hepsi tıkanınca tek çare olarak düşmanın üzerine hücum etmek ve ölümüne savaşmak kalır.

Kürşat Adının Anlamı

Eski Türkçe isimlerinden biri olan Kürşat ya da Kürşad ikiye ayrılmaktadır. “Kür” kelimesi eski Türkçede “ok” anlamına gelmektedir. “Şad” kelimesi de bir bölgeyi yönetmek üzere gönderilen yönetici ve lider anlamına gelmektedir. Asıl ismi Şu Tigin olan Kürşat’a bu ismi amcası Kara Kağan tarafından verilmiştir.

Gökturk Kağanı Çuluk Kağan’ın oğlu olan Kürşat babasının ölümünden sonra başa geçen Kara Kağan’ın başarısızlıklarından sonra Türk soyunun kurtulması için cesur bir plan yapar. Boyun eğmeyi kabul etmeyen Kürşat ve Türk beyleri bir plan yaparak Çin Hükümdarını kaçırmaya karar verirler. İşler ters gider ve yoğun yağış sebebiyle hükümdar o gün saraydan çıkmaz. Kararlarından dönmeyen Kürşat ve 40 çerisi bu sefer sarayı basarlar.

Saray Çin Askerlerine Mezar Oldu

Sarayı bastıktan sonra yüzlerce Çin askerini öldüren Kürşat ve çerileri bir süre sonra ağır hasarlar alarak çekilmek zorunda kalırlar. Yağmur sebebiyle Vey Nehrini geçemeyen Kürşat ve çerileri burada kalarak düşmanla ölümüne dövüşmeye karar verirler. O gün hepsi can verene kadar kılıçlarını bırakmadan dövüşürler ve onurlu bir şekilde canlarını verirler.

Bu olay sonrasında tüm Türklere ilham kaynağı olan Kürşat ve çerileri boyların güçlenmesini ve ayaklanmasını sağlarlar. Bu noktadan sonra Türklerin daha güçlü saldırılarından korkan Çin Hükümdarı 100.00 esir haldeki Türk’ü serbest bırakmaya karar verir.

Yaşadığı dönemlerden başlayarak günümüze kadar tüm Türklere ilham kaynağı olan kahraman Türk çarpışmada canını verse de kaybetmemiştir.

Bu Olaydan Var olmamış Gibi Bir Efsaneymiş Gibi İdda Edilsede

Yaşandığı konusunda Çoğu Tarihçi Hem Fikirdir

Çinliler Bu Olaydan Jiesheshuai Olarak Bahsetmektedir

 Yazıma Son Verirken Hakkında Söylenmiş Sözleri,de Paylaşmak İsterim

Madem ki unuttunuz Kürşad adlı çeriyi hatırlatırız yağmur kokan o geceyi”

Kür Şad ölmüş, fakat attan düşmemişti. Ölmüş fakat yenilmemişti… !    

Kim derdi kür Şad, kemikle etti,

O bir kişi değil, O bir Devletti,

Bayraktı, Vatandı, Bir candı,

Tepeden tırnağa kıpkızıl kandı.

Hazırlayan ; Cem Demirtay

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM