Britanya’nın efsaneleşmiş kralı ve “Yuvarlak Masa Şövalyeleri”nin başıdır. Gerçekliği varsa M.S. 6. yüzyılda yaşamış olmalıdır ve Galli yazarlara göre Germen boylarının istilalarına karşı Kelt gücünün simgesidir.
Kral Arthur söylencesini işleyen ortaçağ yazarları onun doğumunu Yuvarlak Masa Şövalyeleri adı altında sağlam bir dostluk kuruluşunu, onun ve şövalyelerinin yiğitliklerini, Şövalye Lancelot ile Kraliçe Guinevere’nin gizli aşklarını bu yasak aşkın dostlukları ve krallığı nasıl yıktığını ve sonunda Kral Arthur’un ölümünü anlatırlar.
Rahip Nennius Latince eseri Britanya Tarihinde onu kral değil “dux bellorum” (Savaş Önderi) diye anar. 12 kez Keltlerin önderi seçilmiş 12 meydan savaşını kazanmış sonuncusu olan Mt. Badon’da 960 düşmanı tek başına öldürmüştür. Bu gibi temelsiz tarih çalışmaları Arthur ile ilgili şövalyelik destanlarının kaynağı sayılır. Anglo-Sakson saldırganlardan kaçak “Conteurs” (Masalcılar) aracılığıyla Manş’ın öbür yakasına sıçrayan Arthur söylencesi Chretien ve Troyas’ın kalemiyle yeni boyutlar kazandı.