Başlıklar
İskoçya’nın Monarşi Sembolü Gizemli “Taç Taşı” (St. Edward’ın Taşı) Hırsızlığı
Hem tarihsel hem de kültürel açıdan oldukça geniş bir döneme ışık tutan bu olay 1950’li yıllarda meydana gelmiştir. Taç Taşı hırsızlığı olayı aslında arka planda İskoçya’nın monarşi sembolü olarak kabul görür.
Tarihi kaynaklarda ST. Edward’ın taşı olarakta yer alan bu olay İskoçya’da gelenek haline gelen kralların taç giyme törenlerinde kullanılan taşın kaybolması ile vuku bulmuştur. O dönemlerde kralların başa geçerken geleneksel şekilde kullandıkları Taç Taşı sonraki yıllarda İngiliz taç giyme törenlerinde de kullanılmıştır.
Taç Taşı’nın kökenine doğru inildiğinde kaynaklar milattan önce 4. yüzyıla işaret ediyor. Kelt mitolojisinde ve İskoçya’nın bağımsızlık mücadelesinde önemli yere sahip olan bu taş efsanelere göre yüzyıllar boyunca farklı yerlerde gizli saklı şekilde günümüze kadar getirilmiştir.
Taç Taşı Hırsızlığı Nasıl Meydana Geldi?
Olay, takvimler 25 Aralık 1950’yi gösterirken meydana gelmişti. Edinburgh kasabasında meydana gelen bu olay o dönemde oldukça ürkütücü görülmüştü. Bir grup genç aktivist ki kaynaklar onların İskoç Ulusal Partisi üyesi olduğunu söyleniyor. Gizli bir plan hazırladı.
Bu planını 25 Aralık günü uygulanmaya başlandı. Söylenenlere göre bu ulusal sembolün İngiltere’den geri alınması istenmişti. Hırsızlık planının da asıl sebebi buydu. Taç Taşı o dönemlerde İngiltere’nin Edinburgh şehrinde popüler bir kilise olarak öne çıkan Westminster Abbey’de saklanmaktaydı.
Hırsızlık günü için kusursuz bir plan hazırlandı. Her ne kadar yüksek güvenlikli şekilde saklanıyor olsa da taşın korunmasız olduğu bir an vardı. Hırsızlar önce kiliseyi ziyaret eden insanların hal ve hareketlerine ve giyim tarzlarına dikkat etti ve bu şekilde içeriye sızabildi.
Soruşturma Derinleştirildi! Taşı Kim Çaldı?
Taş bulunduğu o özel kutu içerisinden alındı. Taşın alındığı olaydan birkaç gün sonra fark edilebildi. İngiltere hükümeti harekete geçti. Polis taşın izini sürebilmek adına tedbiri elden bırakmadı ve soruşturma süreci resmen başladı. Taşın başına ne geldiği veya kim tarafından çalındığı öğrenilemedi.
Ta ki aradan geçen bir yılın ardından ipuçları doğru kişiyi ele verene kadar… Takvimler 1951 yılında gösterirken İskoçya’nın E. Naoimh adasında bazı ipuçlarına rastlandı. Bu ipuçları hırsızların taşın bir süre burada sakladığını ortaya çıkardı ve ardından aynı yıl içerisinde taş geri teslim edildi ve aynı kiliseye geri götürüldü.
Halk İkiye Bölündü! Cesaret mi Suç mu?
Hırsızlık olayı halka yansıdıktan sonra ortalık karıştı. Yalnızca İngiltere’de değil İskoçya’da da büyük bir yankı uyandırdı. Bazı kesimler bu durumu bir cesaret örneği olarak gördü. Bazıları ise suçluların cezasız kalmaması gerektiğini savundu. Her ne kadar toplumu ikiye ayırmış gibi gözükse de bu olay İskoçya’nın bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olarak tarihi kayıtlara işledi. Sonuç olarak günümüzde hala İngiltere’de Westminster Abbey’de sergilenmeye devam etmektedir.
Biraz da bu kutsal taştan bahsedelim…
Fiziksel olarak ortalama 150 kilo ağırlığında olan taş 66 santim uzunluğundaydı. Tarihsel önemine bakıldığında kralların taç giyme törenlerinde kullanılan bu taş tanrılarla bağlantı sağlandığına inanılıyordu. Bu yönüyle kutsallık taşıyordu.
Kumtaşı cinsinden bir blok halinde üzerinde pek çok çatlak ve çizginin bulunduğu bir yapıya sahipti. İskoçyalılar için bir zafer olarak algılanan Taç Taşı geri alındıktan sonra 1950’lerde siyasi bir dönüm noktası olarak zuhur etmiştir.
Her ne kadar 1996 yılında İskoçya’ya geri gönderilme kararı alınsa da İngiltere’de taç giyme törenlerinde yeniden kullanılabilmesi için kilisede muhafaza edilmeye devam etmiştir. Aradan geçen yılların ardından olayın İskoç Milliyetçileri tarafından gerçekleştirildiği bir grup gencin bu taşkınlığı yaptığı öğrenilmiştir.