HRİSTİYANLIĞIN TEMEL İNANÇ ESASLARI NELERDİR?

21.09.2023
49
A+
A-

Hristiyanlık Hz. İsa’nın dini olarak karşımıza çıkar. Eskiden Hristiyanlık hak dindi. Fakat zamanla gerek din adamları gereksin Hristiyan halkı tarafından yozlaştırılarak eski değerini kaybedip bozuldu Hristiyanlık’ta bugün bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza Hristiyanlığın temel inanç esaslarını konu alacağız. Şimdiden keyifli okumalar dileriz. Hristiyanlıkta temel inanç esaslarını teslis inancı kapsamaktadır. Teslis inancına göre Tanrı üç kutsal sembol ile karşımıza çıkar. Tanrı’nın bu inanca göre rütbeleri baba oğul ve kutsal ruh olarak kabul edilir. Hristiyanlar yüce Allah’a Baba sıfatını yapıştırmışlardır. Oysa özellikle ifade edilmesi gerekir ki cenab-ı rabbül alemin kesinlikle doğmamış ve doğurulmamıştır
Fakat Hristiyanların inancına göre yüce Allah Baba iken oğlu ise inandıkları ve peygamber olarak gördükleri Hz
İsa”dır.
Hristiyanların peygamber inancı çok zayıftır çünkü Müslümanlık inancına göre son Peygamberimiz olan sevgili sallallahu aleyhi ve sellem Hz Muhammed’i inkar ederek yok saymışlar ve onu peygamber olarak kabul görmemişlerdir. Onun yanı sıra Hristiyanlar yalnızca Tevrat ve incil’e inanırlar. Yüce kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’i kesin bir dilde yalanlayıp yok sayarlar. Hristiyanlık inancına göre Tanrının özünü oluşturan temel etken sevgi olmuştur. Tanrı’nın oğlu İsa mesihi yeryüzüne gönderip insanlara günahtan kurtardıklarına inanmaktadırlar. Hristiyanlık inancına göre Hz. Meryem tanrı’nın annesi olarak kabul edilir ve Hristiyan dininin lekesiz, günahsız bekaretini kaybetmeyen kadını olarak karşımıza çıkar. Hristiyanlar özellikle dua ederken Meryem’den ve Hz isa’dan bağışlanma umudu içerisindedirler. Fakat müslümanlık inancına göre böyle bir durum hiçbir şekilde söz konusu değildir. Allah hem doğmayıp hem de doğurmamıştır. Allah’tan başka  üstün güce sahip olan kimse yoktur.

 

Hristiyanlığa göre ahiret inancı yer almaktadır. Hristiyanlar Hz İsa’nın ikinci bir kez yeryüzüne geleceğini ve bütün insanlığın günahlarını üstleneceğini kabul ederler Bunun yanı sıra kıyametin kopacağından ve ölülerin tekrar yeniden dirileceğinden haberleri vardır nasıl ki Müslümanlıkta kıyameti ne zaman kopacağı bilinmez ise yine aynı şekilde hristiyanlıkta da kıyametin ne zaman kopacağını bilemezler bununla birlikte kıyametin kopacağını yalnızca baba olarak nitelendirmiş oldukları Tanrı bilmektedir. Hz İsa’ya inanan Hristiyanlar kıyamet günü geldiği zaman azap ve dehşetten kurtuluşa ereceklerdir kötüler cehenneme yiler ise cennette yerini alacaktır. Hristiyanlar özellikle insanlığın kurtuluşunu kıyamet günü olarak kabul ederler kilisesi ise cehennem ve Cennet arasındaki bir Araf olarak tasvir edilir yani Katolik kilisesine gitmeyen Katolik kilisesinde ibadet etmeyen Hristiyanlar cehenneme gideceklerdir hristiyanlıkta kaza ve kader inancı çok fazla yer almamaktadır. Hristiyanlara göre Hz. İsa hiçbir şekilde babası olarak kabul ettikleri Tanrı’dan vahiy almamaktadır Çünkü Hz İsa aslında Hristiyan toplumlara göre vahyin kendisinde oluşturmaktadır.Aynı zamanda Tanrının da sözü olarak karşımıza çıkar.

Herhangi bir müslüman kişinin dinen  İncil ya da Tevrat okumasında, Hristiyanlık inancına air bilgiler edinmesinde hiçbir şekilde bir sakınca yoktur. Fakat Hristiyanlar Müslümanlığa dair pek çok  olguları kesin bir dille yalanlayarak yok saymışlardır. Hristiyanlar Peygamber efendimizi yok sayarken bizler Hz. İsa’yı sırf onlar peygamber olarak gördü diye kabul edemeyiz. Dini durumlarda aslında insanları şirke düşürecek pek çok yasak kelimeleri de beraberinde barındırır. Müslümanlık ince bir çizgidir.  Bu noktaya dikkat etmemiz gerekir. Burada bizim  bahsettiğimiz durum kesinlikle hiçbir şekilde Hristiyanlar, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhamme’e (s.a.v)’a inanmadı bizler de onların peygamberi Hz. İsa’ya inanmayalım değil, sadece Hz. Muhammed’den Hz. İsa’yı üstünden görmeyelim diye ifade etmektedir. Mesela onlar Kur’an-ı Kerim’in varlığını ve yüce bir kitap olduklarını kabul etmezler. Bizim yozlaştırılan Tevrat ve İncil’i okuyup onlar ile amel etmemiz doğru bir yaklaşım olmadığı gibi dinen de caiz bir durumdur.

 

 

ETİKETLER:
tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.