Eski Türk Sporları
Savaşçı ve güçlü karakteri ile tüm dünyada ün salmış olan Türkler unvanlarını çok eski dönemlerden beri devam ettirmektedir. Eski dönemlerden beri savaşlara sürekli olarak hazır olmak için sıkı idmanlar yapan Türkler hem erkeklerin hem de kadınların dahil olduğu pek çok spor geliştirmişlerdir.
Bu noktada sporu sadece sağlık açısından yapmak yerine savaşlar için bir hazırlık olarak benimseyen Türkler bu noktada spor yaparken eğlenmeyi de ihmal etmemişlerdir. Bu nedenle çok sayıda eğlenceli ve kaliteli Türk sporu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Bu oyunlar sayesinde Türk boylarındaki tüm bireyler hem savaş durumları için kendilerini güçlendirmiş hem de kaliteli zaman geçirmiştir. Atıcılık ve çeviklik gibi alanlarda idman sağlayan sporlar sıklıkla icra edilirdi.
Cirit
Organize bir şekilde savaş durumunun simüle edildiği bu oyunda amaç at sırtında ya da yaya olarak rakip takım oyuncusunu vurmaktır. Öldürücü olmayan ciritler kullanılarak takımlara ayrılan oyuncular birbirlerini vurmaya çalışırlar ve bunun karşılığında da puan alırlardı.
Günümüzde çok yaygınlığı kalmayan bu spor belirli bölgelerde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Türk boyları tarafından özellikle at üzerinde oynanması atlı atıcılığın gelişmesine büyük katkı sağlamaktaydı.
Çevgan
Türklerin atlar ile ne kadar yakın ilişkiler içinde olduğu bilinmektedir. Yaşam tarzında olduğu gibi içre edilen sporlarda da atlar sıklıkla kullanılmaktaydı. Günümüzde polo olarak bilinen sporun atası olan Çevgan at üzerinde sopalar ile oynanmaktaydı. Ellerinde sopalar bulunan bireyler topu kontrol ederek üstünlük kurmaya çalışırdı.
Bu tip oyunların özellikle Türklerde at üzerinde oynanmasının en büyük sebebi at biniciliğini geliştirme ya da kanıtlama isteğidir. Kale mantığıyla topu belirli kalelerin içine sokmaya çalışan oyuncular her başarılı hamle için sayı alırdı. İlerleyen dönemlerde oyun Amerika’dan başlayarak tüm dünyaya yayıldı ve Polo adıyla bilinmeye başladı.
Matrak
Sporcuların bir ellerinde kılıç benzeri sopalar diğer ellerinde de kalkan benzeri yastıklar taşıdığı oyun çeviklik üzerine kuruluydu. Çevik hamleler yaparak iki rakibin dans eder gibi bir uyum içinde hareket ettikleri oyunda hedef rakip oyuncunun başına dokunmaktı. Türk boylarından sonra uzun yıllar boyunca devam ettirilen oyun günümüzde eskrim ile çok benzerlik göstermekte. Oyun genelde sopalar ile oynansa da bazı dönemlerde kılıçlar ile de yapıldığı bilinmektedir. Kılıçlarla oynanan durumlarda önemli yaralanmaların yaşandığı da yine kayıtlara geçmiştir.