Biz Türklerin tarihinde hafızalara yoğun bir şekilde kazınan Çanakkale Savaşı, yabancıların bile bazen araştırdığı bir savaştır. Biz de bu savaş hakkında araştırmalara yardımcı olabilmek için Çanakkale Savaşı hakkında önemli bilgileri derledik.
Çanakkale Savaşı Hakkında Tarihi Bilgi
Çanakkale Savaşı İtilaf Devletlerine karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir cephedir. Osmanlı Devleti kendisine karşı İtilaf devletleri açtığı saldırıya karşı kendisini savunmuştur. Savunma demek az kalır Osmanlı Devleti’nin ordusu tarih kitaplarında, yüzyıllarca dile getirilecek bir destan yazmıştır. Savaş 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 yılları arasında Gelibolu’dan başlayan bir savaştır.
Çanakkale Savaşının Amacı Ve Önemi
En büyük sebep Çanakkale Boğazı ve İstanbul’u ele geçirmektir. Bu yerler ele geçirildiği takdirde Rusya Devleti eline birçok fırsat geçirecekti. İtilaf Devletleri’nin Rusya’ya yapacağı her türlü yardım kolaylaşacaktı. Osmanlı Devleti Almanya yanında olduğunu ve Almanya ile savaşta beraber olacağını belirtti. İngiltere, Rusya ve Fransa bu yüzden savaşta zayıf kalmıştır. Bunu üzerine bu üç devlet güçlerini birleştirip Osmanlı Devleti’ni yıkma kararı aldı. İtilaf Devletleri 1915 Şubat ayında ilk saldırıyı gerçekleştirdi.
İtilaf Devletleri’nin karşısında zayıf gözüken Osmanlı ordusu binlerce hatta yüz binlerce şehit verdi. Buna rağmen vatanını ve milletini bu saldırıdan kurtardı. Çanakkale Savaşı’nda tüm ülkeler adeta Osmanlı ordusunun başarısından adeta ders aldı.
Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin İzlediği Savaş Politikası
Şubat 1915 yılında başlayan bu savaşın en ağır darbesi 18 Mart 1915 tarihinde oldu. Osmanlı ordusu ise bu ağır saldırıya karşı boğaza mayınlar döşedi. Düşman askerlerinin donanması bu mayınlara çarptıkça bir bir patladı. İtilaf devletlerinin en güvendikleri donanmalarının batırılması ile İtilaf Devletleri saldırıyı boğaz üzerinden yapamayacaklarını anladılar. Bunun üzerine İtilaf Devletleri 3 kere daha karadan saldırdı. Ama Osmanlı ordusunun büyük mücadelesi ile 1916 yılının ocak ayında İtilaf Devletleri geri çekilmek zorunda kaldı.
İtilaf Devletlerinde Yer Alan Ülkeler
- İngiltere,
- Rusya,
- Fransa.
İtilaf Devletleri hiç beklemedikleri bir bozguna uğradı. Birinci Dünya Savaşı’nın ilerleyişi yön değiştirdi. Batı ülkeleri istediklerini elde edemedi. İngiltere aldığı yenilgi karşısında yönetim değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Çöküşe geçen çarlık Rusya daha hızlı bir çöküşe geçti.
Çanakkale Savaşı İle İlgili Bazı Küçük Detaylar
Dünya savaş tarihinin bir metrekareye düşen mermi sayısı Çanakkale Savaşıdır. Sadece bir metrekareye 6000 mermi düştü. Birbirine çarparak iç içe geçmiş mermiler oluştu. Bunun nedeni düşman ordusu ve Osmanlı ordusunun çok yakın bir mesafede çatışmasıdır. Seyit Onbaşı toplam 700 kilo ağırlığında 3 adet mermiyi sırtında taşıdı.
Osmanlı ordusunda sadece erkekler değil kadınlarda vardı. Hatta kucağın küçük çocuğu olan kadınlar bile bu savaşta vatanı, toprağını korumak için canını hiçe sayarak savaştı. Osmanlı Devleti’nin boğaza yerleştirdiği mayınlar çok zor bir teknik ile kıyıya paralel yerleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk Bu savaşta cep saati sayesinde kalbine gelecek kurşundan kurtulmuştur. Binlerce Osmanlı askeri ölmüş ve yaralanmıştır. Durumu çok ağır olan yararlılar mecburen ölüme terk edilmiştir. Durumu daha hafif olanları daha çabuk tedavi etmeye çalışmışlardır. Hatta yaralıları tedavi eden doktor kendi oğlunu bile durumu ağır olduğu için ölüme terk etmek zorunda kalmıştır.