Başlıklar
Bir Osmanlı Kalesi: Topkapı Sarayı’nın Bilinmeyen Gizli Odaları
Osmanlı İmparatorluğu’nun ortalama 400 yıllık yönetimi sırasında padişahların yaşadığı en önemli yerlerden biri Topkapı Sarayı olmuştur. Farklı entrikalara konu olan bu güçlü sarayda tarihe kaynaklık edecek değerli ayrıntılara bizlerin bugün ulaşmasını sağlarken mimarinin gelişimi açısından da büyük değer taşır.
Çok az bahsedilen sarayın içinde bulunan gizli odalar halen gizemini korumaktadır. Tarihi kaynaklarda aktarılan bilgiye göre bu odalarda devlet sırları saklanır, özel görüşmeler gerçekleştirilir ve sultanlar özel hayatlarını da yine bu odalarda yaşarmış.
Topkapı Sarayı’nın en gizemli bölümleri arasında yerini alan Harem bölümü dışarıya kapanmış gizli odaları arasındadır. Buraya yalnızca Sultan’ın ailesi cariyeler ve hadım ağlar girebilir.
Topkapı Sarayı’nın harem bölümünde padişah özel hayatını yaşar. Valide Sultan’ın odası, altın yol ve padişahın odası yine bu bölüm içerisinde yer alır. Padişahın annesi Haremde Valide Sultan odasında kalır. Sultanların dinlendiği ve özel olarak görüşmeleri gerçekleştirdiği yer ise padişah odasıdır.
Valide Sultan ve Altın Yol
Cariyelerin ve bununla beraber Valide Sultan’ın kullanmış olduğu koridora altın yol adı verilir. Topkapı Sarayı’nın gizli bir diğer bölmesi Enderun’dur. İç Saray olarak adlandırılan Enderun’da padişahın özel hazinesi saklanırken devletin yönetimi hakkında önemli kararlar alınırdı.
Enderun içerisinde kutsal emanetlerin bulunduğu ve kusursuz şekilde muhafaza edildiği Has oda bulunur. Sultanların faydalanabildiği özel olarak oluşturulmuş kütüphaneler de yine Enderun kısmında bulunur. Herkesten saklı tutulması gereken devletin özel bilgileri ve belgelerde yine bu kütüphanelerde muhafaza edilmektedir.
Topkapı Sarayı günümüzde araştırmalara konu olmuş önemli sırları barındıran bir yere sahiptir. İçinde bulunan gizli odalar Osmanlı Devleti’nin arşivlerinde tek tek açıklanırken, o dönemin popüler seyyahlarının gezi yazılarında notları içerisinde de yer almıştır.
Topkapı Sarayı’nın Gizemli Gözetleme Odası
Günümüzde araştırmaların daha modern hale gelmesiyle birlikte bu gizemli hayata dair daha fazla ayrıntıya ulaşılmıştır. Bugüne kadar pek de dikkat edilmeyen saray mimarisinde gizlenmiş ve görünmeyen yerlerle ilgili farklı rivayetlerde bulunur. Söylenenlere göre Sultanlar bazı odaları görüntüleyebilmek, ne konuşulduğunu duyabilmek ve divan toplantıları hakkında haber alabilmek için bir gözetleme alanı kullanırmış.
Bu gizli gözetleme yerleri sadece sultanların bildiği bir noktaya konumlandırılmıştır. Bazı odalarda konuşmaların daha net duyulabilmesi için özel olarak akustik düzenlemelerin yapıldığı söyleniyor. Bu sayede sultan konuşmaları rahatlıkla dinleyebiliyor. Sarayın en gizli bölmeleri arasında yer alan Harem kısmı entrikaların en çok yaşandığı, cariyeler arasında rekabetin hadsafa’ya ulaştığı bir yerdir.
Topkapı Sarayı’nın Gizli Odaları
Söylenenlere göre cariyelerin ve Valide Sultan’ın kullanmış olduğu Altınyol koridoru bir özelliğe sahiptir. Cariyeler bazı dönemlerde burada bir araya gelerek bir tören havası oluşturuyor. Sultan tören dönemlerinde tüm cariyelere yol boyunca hediyeler dağıtıyordu. Padişahın gizli görüşmeler yaptığı arz odası da Topkapı’nın gizli odaları arasındadır.
Bu odaya yalnızca belirli kişiler alınıyor. Oda tasarlanırken konuşmaların dışarıya sızmasını önleyebilmek için özel bir mimari uygulandığı söyleniyor. Sarayın içerisinde hiç kimsenin bilmediği farklı noktalara konumlandırılmış gizli geçitlerde yer alıyor.
Genellikle üst düzey devlet adamları ile sultanların güvenli şekilden saraydan kaçması için tasarlanmış olan bu gizli geçitler halen sırrını koruyor. Hatta bazı geçitlerin deniz yolu ile bağlantısı bulunduğu saray burnuna kadar giden bir tünel olduğu rivayet ediliyor. Topkapı Sarayı’nın hemen altında saray çalışanlarının, casusların ya da suç işleyenlerin tutulduğu bir zindan bulunuyor.
Saray Altındaki Gizli Hapishane ve Sorgulama Odaları
Bu zindanlar Ahırkapı tarafında yer alıyor. Tarihçiler konuyla ilgili yaptıkları araştırmalarda farklı iddialarda bulunuyor. Söylenenlere göre devleti ilgilendiren sırların bulunduğu özel olaylarda sorgulama yapabilmek için bu gizli hapishaneler kullanılırmış.
Osmanlı Devleti’nin hazinelerinin saklandığı büyük gizlilik taşıyan odalardan biri Topkapı Sarayı’nda yer alıyor. Üst düzey güvenlik önlemleri alınan bu odada padişaha ait olan mücevherler, altınlar, hediyeler ve değerli taşlar bulunuyor. Tarihe damga vuran Kaşıkçı elmasının da burada yer aldığı söyleniyor.
Topkapı Sarayı’nın günümüze kadar korunmuş belki de en özel bölümlerinden birisi kutsal emanetler dairesidir. İslam Devleti için önemli kabul edilen kutsal emanetler bu dairede sergilenmeye devam etmektedir. Sakalı Şerif, Peygamberimizin kılıcı, Hırka-i Saadet gibi değerli eşyalar yine burada muhafaza ediliyor.
Topkapı Sarayı içerisinde bulunan bazı gizli odalarda çok az kişinin katılım sağladığı özel törenlerin gerçekleştirildiği bölümlerde yer alıyor. Örnek olarak hilafetin değiştiği sırada düzenlenen tören de yine bu odalarda yapılıyor. Şehzadelerin eğitim planlaması gizli bir süreçte devam ediyor.
Bunun için şehzade eğitiminin yapılabileceği küçük sınıfların oluşturulduğu biliniyor. Saray içinde özel olarak oluşturulmuş atölyelerde yer alıyor. Bu atölyeler sayesinde padişaha özel takı ve hediyelik eşyaları üretiliyor ya da muhafızların kullanabileceği saraya özel silah yapımı sağlanıyor.