Balkan Savaşı Tarihi, sonuçları, önemi, nedenleri ve sonuçları Özet

16.08.2021
71
A+
A-
Balkan Savaşı Tarihi, sonuçları, önemi, nedenleri ve sonuçları Özet

Birinci balkan Savaşı Osmanlı Devleti’nin son döneminde mecburen girdiği ve devletin yıkılmasını hızlandıran önemli olayların başında gelmektedir. Sultan Abdülhamit’in tahttan indirilmesinden sonra yönetimi tamamen ele geçiren ittihat ve terakki partisi izlediği politika ile hem siyaseten hem de askeri olarak devleti büyük bir yıkıma sürüklemiştir. Bu çerçevede özellikle imparatorluk sınırları içerisinde reform hareketlerinden yana tavır sergileyen iktidardaki yöneticiler böylece büyük devletlerin Osmanlı’nın iç işlerine müdahale etmesinin önüne geçileceğine inanıyorlardı. Bu sebeple özellikle Sultan Abdülhamit Han zamanından beri Balkan topluluklarının bir araya gelmesini engelleyecek ve aralarında anlaşmazlık çıkaracak olan birçok problem bu politikanın bir sonucu olarak çözüme kavuşturuldu.

Bununla birlikte Balkan milletlerinin kendi aralarındaki çekişmeler bölgeyi âdeta bir barut fıçısı haline getirmiş ve milliyetçilik akımının etkisiyle Balkanlarda milli devletlerin kurulmasının önü açılmış oluyordu. Bu dönemde Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetinde kalan tek bölge olan Makedonya bölgesi ise diğer devletlerarasında paylaşılmak isteniyordu. Ancak bölgenin önce Osmanlı Devleti’nden kurtarılması gerekiyordu.

Kendi aralarındaki önemli anlaşmazlıkların Osmanlı Devleti’nin eliyle çözülmüş olması Balkan Devletleri’ni bir araya getiren en önemli gelişmelerden biri olmuştur. Daha sonra devreye giren Rusya ise büyük bir balkan birliğinin kurularak Osmanlı üzerine savaş açılması için politika yürütmeye başlamıştır. Yürütülen bu politika neticesinde Balkan Birliği üyelerinden önce Karadağ Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Daha sonra ise sırasıyla Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan da Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettiler ve Osmanlı Devleti yıllarca hâkimiyeti altında bulundurmuş olduğu topluluklarla tek başına savaşmak durumunda kaldı.

Bu sayılan devletler aslında askeri yönden o kadar güçlü sayılmazlardı. En büyük güçleri Rusya’nın onları desteklemesi idi. ancak Osmanlı Devleti’ni o dönede yönetenler büyük bir gaflet içindeydiler ve Balkanlar’da yapılan Reforma ve çözülen problemlere dayanarak bölgenin artıktan savaştan uzak olduğunu düşünüyorlardı. Bu yüzden hali hazırda o bölgede görev yapmakta olan birçok askeri terhis ederek memleketlerine yolladılar. Diğer taraftan siyasi kaygı gereği kendilerine muhalif olan birçok asker, subay ve komutan emekliye sevk edildi. İşte tam bu sırada patlak veren Balkan Savaşı Osmanlı Devleti için tam bir felaketle neticelendi.

Savaş neticesinde birçok Balkan Türk’ü mülteci konumuna düştü ve İstanbul’da inanılmaz bir mülteci yoğunluğu oluştu. Diğer taraftan Bulgarlar İstanbul önlerine kadar gelerek Edirne dâhil Balkanlar bölgesindeki en büyük topraklara sahip oldular. Dört yüz, beş yüz yılı aşkın Türk yurdu olan Üsküp, Selanik,  Yanya, İşkodra işgal altında kaldı ve bir daha geri dönmeyecek şekilde elden çıktılar. Osmanlı’ya Balkanlarda kalan son bağlı devlet olan Arnavutluk bağımsızlığını kazandı. Makedonya toprakları ise savaşı başlatan Balkan devletleri tarafından paylaşıldı.

1913 yılında imzalan Londra anlaşmasıyla Osmanlı Devleti Avrupa kıtasındaki topraklardan tamamen çekilmiş oluyordu. Artık İstanbul boğazının batı yakasında sadece İstanbul’un bire iki ilçesinden başka bir bölge elde kalmamıştır. Ayrıca Ege adaları ve Girit adası bu savaş neticesinde elden çıkmıştır. Birinci Balkan Savaşı İkinci Balkan Savaşı’nın da sebebi olmuş ve savaşı başlatan devletler kendi aralarında anlaşamayarak birbirleriyle savaşa tutuşmuşlardır. Böylece İkinci Balkan Savaşı Başlamıştır.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.