Ayasofya Tarihi, Deneyim Müzesi: 1700 Yıllık İhtişam ve Ney Dinletisi

22.03.2025
1
A+
A-
Ayasofya Tarihi, Deneyim Müzesi: 1700 Yıllık İhtişam ve Ney Dinletisi

Ayasofya Tarihi, Deneyim Müzesi: 1700 Yıllık İhtişam ve Ney Dinletisi

Ayasofya’nın 1700 yıllık ihtişamlı tarihine yolculuk edebilmeyi sağlayacak kültür gezileri Ramazan ayının gelmesi ile birlikte farklı bir boyut kazandı. Ayasofya’nın gizemli tarihine ışık tutacak ve bugüne kadar belki ilk kez gösterilecek olan alanların sergilendiği etkinlikler başlatıldı. Ayasofya tarih ve deneyim müzesi bu yıl diğer yıllardan farklı olarak büyük bir taleple ziyaretçilere kapısını araladı. Üstelik Ramazan ayı boyunca her hafta düzenlenecek bu müze ziyaretleri sırasında ney dinletisiyle birlikte hem görsel hem sanatsal bir şölen yaşatılmaya çalışılıyor. Diğer yıllardan farklı olarak Ayasofya’nın içinde bulunan ve ilk kez görüntülemeye açılan 300’e yakın eserde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Üstelik Ramazan ayı boyunca ikinci bilet alımlarına %50 indirim kampanyası uygulanıyor.

Ayasofya’nın tarih kokan mekanlarında ney dinletisiyle birlikte dolaşmak isteyenler Ramazan’ın ruhunu kaybetmeden İstanbul’un kalbindeki bu bölgeyi ziyaret edebiliyor. Ayasofya tarih ve deneyim müzesi hem Bizans hem de Osmanlı döneminin hikayeleri ile bezenmiş teknolojik altyapısını kaliteli şekilde halka sunmayı mümkün hale getiriyor. Özellikle Cuma günleri Neyzen tarafından canlı olarak verilen ney dinletisi ziyaretçilerin sanat deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. Bu müzede 1700 yıllık tarihi yeniden ortaya çıkaracak 300’e yakın eşsiz eser yer alıyor. Ayasofya tarih ve deneyim müzesi aslında geçmişin izlerini bugüne taşırken ziyaretçilerin kendisini sürükleyici bir deneyime bırakmasını sağlayacak yeni nesil bir ortam da sağlıyor.

İnteraktif ve her türlü duyuya hitap edebilecek olan derin anlam taşıyan bu bölgeler Anadolu’nun geçmişini daha derinden hissedebilmeyi sağlıyor. Tarihi kaynaklarda köklü ve şanlı geçmişin mirası olarak günümüze kalan ve birden çok medeniyete ev sahipliği yapan bu yapı her yıl yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçiye kapısını aralıyor.

300 Eser, Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi’nde İlk Kez Gösterildi

Tarihi ve kültüre büyük merak ve heyecan duyanların müzik ve tarihin birleştiği eşsiz bir deneyimi yaşayabilmesi için Ayasofya tarih ve deneyim müzesi’ni ziyaret etmesi öneriliyor. 7’den 70’e hemen herkesin bu mirası daha yakından görmeyi sağlayacak özel müze gezisi Ramazan ayı boyunca ikinci bilet alımına %50 indirim olarak uygulanıyor. 1700 yıllık ihtişamlı tarihe yolculuk bir noktada eserler bölümü ile destekleniyor. Ayasofya’yı Kebir Vakfı’nın idareciliğini üstlenmiş olduğu Fatih Sultan Mehmet tarafından yazılan vakfiye eserler bölümünden incelenebilir. Müzede Osmanlı döneminden kalan Hacı kafilesinin her yıl Mekke ve Medine’deki kutsal yerlere gönderilen Ravza-i Mutahhara örtüsünü görüntüleyebiliyor. Ayasofya Camii minber sancağı başta olmak üzere ilk kez görüntülemeye açılan 300 farklı eser ziyaretçilere kapılarını aralıyor. DEM müzecilik ayrıcalığı ile hazırlanan bu özel konsept son yıllarda daha çok ses getiren projeleri imza atan firmanın dünya çapında duyulmasında sağlamıştır. Ayasofya tarih ve deneyim müzesi bu gösterişli ve ihtişamlı faaliyetleri ile pek çok ödüle layık görülmüştür. Biraz da tarihi kaynaklardaki Ayasofya’ya göz atalım…

Bizans İmparatoru 1.Justiniaus tarafından 532 yılında inşa edilmiştir. İstanbul’un tarihi yarımadası üzerine inşa edilen bu alan o dönemde bazilika planı üzerine kurulmuş bir Katedraldi. Tarihler 1453 yılını gösterdiğinde İstanbul’un Osmanlı tarafından fethedilmesi ile birlikte Fatih Sultan Mehmet burayı camiye çevirmiştir. Günümüzde hala Ayasofya Cami olarak kullanılmaktadır. Ayasofya’yı her dönemde bu kadar popüler yapan neydi?

Bizans mimarisinin baş eseri olarak aslında tasarlanan Ayasofya, Doğu Ortodoks Sünni Roma Katolik etkilerinin bir sentez yapısıdır. Mimarlık dünyasında da başyapıtlar kategorisinde yer alır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine de konu olan Ayasofya içerisinde gizemli bir parmak izi bulunmaktadır. Seyahatnamede aktarılan bilgiye göre İstanbul, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildikten sonra atıyla birlikte Ayasofya’ya giren Fatih sütun üzerinde el izini bırakmıştır. Bütün bir dünya tarafından kutsal yer olarak görülen Ayasofya Camii’nin bu kadar gizemli olmasının arka planında ne yer alıyor?

Tarihi kaynaklara biraz göz attığımızda aslında bu değerin sebebini görebilmekteyiz. Ayasofya Camii’nin içinde bir bölümde İsa’nın çarmıha gerildiği hac ve kullanılan çivilerin yer aldığı bir alan var. Kudüs’ten getirilen bu emanetlerin her biri Ayasofya’da gizli bir bölme içerisinde yer alıyor ve söylenenlere göre bu emanetler Ayasofya’nın ev sahipliği yapmasındaki asıl sırrı işaret ediyor. Hz. İsa yaklaşık 40 bin yıl sonra dünyaya yeniden gelecek ve adım atacağı ilk yer inanışa göre Ayasofya olacak.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.