Amerika’nın keşfini üstlenen kişi Kristof Kolomb olsa da Türkler buraya ondan 50 yıl önce gitmişti. Bu durumun en büyük kanıtlarından biri olarak da Atatürk’ün her daim yakınından bulunmuş uşağı Ceman Granda’nın “Atatürk’ün Uşağı İdim” kitabıdır. Kitabın içindeki iki sayfalık bölümde geçen sözlerde “ Kristof Kolomb’dan 50 yıl önce Türkler Amerika’yı Keşfetmişler” cümlesi bulunur.
Atatürk’ün Amerika kıtasına ilgi duyduğu ve bu bölgenin tarihini araştırmayı sevdiği bilinmektedir. Bölgeye ulaşmak için Bering boğazından geçen Türklerin eski Yakut Türkçesindeki kelimelerden yararlanarak bölgeye “Emerik” yani denizle ayrılmış arazi dediklerini belirten Mustafa Kemal, bölgeye bilinen ismini veren kişinin Ameriko Vespuçi olmadığını belirtir.
Kelime Yakut Türkçesinde Hala Kullanılıyor
“Emerik” kelimesi Yakut Türkçesinde hala geçerliliğini koruyor. Durum böyle olunca bahsi geçen ifadelerin doğruluk ihtimali de artıyor. Tarihte Türk denizcilerin Turks and Caikos olarak bilinen adaları ziyaret ettiği, buradan ikmal yaparak Amerika kıtasına doğru yola çıktıkları biliniyor.
Bölgede Türklerin geldiği adalar Grand Turks adaları olarak anılıyor. Burada Türk nüfusunun arttığı ve bir kısmının da Meksika yani Orta Amerika’ya gittiği biliniyor. Sonraki dönemlerde İngilizlerin buradaki Türkleri toplu katliama maruz bıraktığı da iddialar arasında.
Bu noktada Amerika’nın Türkler tarafından ziyareti hakkında en doğru bilgiler Osmanlı tarihi ile kanıtlanabilir. Öyle ki bilinen en net bulgular bu dönemlerden gelmektedir.
Basbaros Hayrettin Paşa Kanuni’den İzin İstemişti
15. ve 16. Yüzyıllarda dünyanın en güçlü devletlerinden biri haline gelen Osmanlı İmparatorluğu aynı şekilde en güçlü donanmalardan da birine sahipti. Bu donanma gerek kalifiye personel sayısı açısından gerek fiziki yeterlilik açısından pek çok devletin boyun eğdiği bir donanma haline gelmişti. Öyle ki donanmanın bu kadar güçlü olmasında şüphesiz ki Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın da payı büyük.
Tüm dünyaya korku salan kaptan Barbaros Hayrettin Paşa belirli kaynaklara göre Kanuni Sultan Süleyman’dan Amerika’yı fethetmek için müsaade istemişti. Bu süreçte yine aynı kaynaklarda belirtilenlere göre dönem şartları için Amerika’nın çok uzakta olması ve devletin çok fazla sefer için bütçe ayırmış olmasından dolayı enflasyonun yükselmesi gibi sebeplerden dolayı bu teklif reddedilmişti. Bu dönemde Barbaros Hayrettin ve Osmanlı ordusu tarafından Amerika üzerine seferler düzenlenmemiş olsa da Amerika üzerine yoğun bir ilgi olduğu görülmektedir. Öyle ki tarih kaynaklarından yola çıkarak da Türklerin bölgeye keşif ve akın amaçlarıyla gittikleri anlaşılmaktadır.