14 EYLÜL 1752 İngiltere: Julian Takvimi’nden Kaybolan 11 Gün!

04.10.2024
3
A+
A-
14 EYLÜL 1752 İngiltere: Julian Takvimi’nden Kaybolan 11 Gün!

14 EYLÜL 1752 İngiltere: Julian Takvimi’nden Kaybolan 11 Gün!
Julian takviminde 11 günün kaybolması olayı 1752 yılında yaşanmıştır. İlk defa bir medeniyetin halkı tarihte o 11 günün yaşanmamış kabul ediyor. Peki bu 11 güne ne oldu? Julian takviminden Gregoryen takvimine geçiş sırasında yaşanan bu akıl almaz durum İngiliz ve Amerikan kolonilerinin yaşadığı bir dönemde meydana geldi.
Geçiş sırasında tarihlerin düzeltilebilmesi için 11 günün çıkarılması gerekti. Jül Sezar tarafından milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğu tarafından ilk kez yürürlüğe konan Julian takvimi her yıl 365 gün ve her 4 yılda bir artı bir gün olarak hazırlanmıştı.
Buradaki en büyük sorun yılda yaklaşık olarak 11 dakika 14 saniye fazla zaman bulunuyor olmasıydı. Bu fark dışarıdan bakıldığında küçük görülebilir fakat tarihler 1700’lü yılları gösterdiğinde yılların birikimi ve mevsimlerin kayması nedeniyle istenmeyen bir duruma gelmiştir.
Sonuçta takvimin yıl başlangıcı mevsimsel bir olaydan zamanla uzaklaşmaya başlamıştı. Aslında yıllar yılı var olan bu sorun Gregoryen takvimine geçildiğinde daha büyük problem haline geldi.
Tarihler 1582 Yılını Gösterirken…
Papa 13. Grigori Julian takviminin düzeltilmesini istedi ve bu amaçla Gregoryen takvimini geliştirdi. Bu yeni takvim yılların düzenlenmesini ve mevsimlere uyumlu hale getirilmesi sağladı. Peki neler değişti?
Eski sisteme göre Julian takviminde her yıl fazladan arta kalan her 400 yılda bir 3 gün artık olacak şekilde düzenlendi ve bununla birlikte takvimdeki 10 gün atlandı. Mevsimsel kaymanın düzeltilebilmesi için atlanan sayısı nedeniyle Julian takviminden 11 gün eksilmiş oldu.
Bu durum halk tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Başlangıçta dönemin halkı bunu kabul etmek istemedi. İnsanların kafası karıştı ve halk şunu demeye başladı:
“11 Günü Geri Verin”
Sokaklara dökülüp protesto yapanlar dahi oldu. Bunun en büyük sebebi insanların bu 11 günlük kayıptan kaynaklı olarak maaş almadıklarını ya da kira gelirlerini kaybettiklerini düşünmelerinden kaynaklanıyordu. Peki bu kafa karışıklığı sosyal hayatı nasıl etkiledi?
Julian Takvimi ve 11 Günlük Kaybın Etkileri
11 günlük kayıp vatandaşın büyük zorluk yaşamasına sebep oldu. Kafada anlamlandıramayan bu durum nedeniyle hem tarım hem de ticaret hayatı karmaşıklaştı. Çiftçiler yeniden bir hasat programı hazırladı. Finansal açıdan da çalışanların alacakları maaş ödemeleri günlerinde de değişiklik yaşandı.
Bu durum ekonomik karmaşayı tetikledi. Yalnızca bu da değil dini bayramların da etkilenmesine sebep oldu. Hıristiyanların düzenli olarak kutladıkları Paskalya gibi dini bayramların tarihleri de değişmiş oldu.
Halk sadece küçük protestolarla bu durumu anlayamadığını ifade ederek 11 gününü geri istedi ancak bazı kesimler tamamen bu takvimsel değişikliğe karşı çıktı. Her ne kadar o dönemde yeni takvime geçilmiş olsa bile bu duruma muhalefet göstererek eski takvim olan Julian takvimini kullanmaya devam eden kesimler oldu.
Bu durum hem kültürel hem de dini anlamda parçalanmaları tetikledi. Tarihte farklı efsaneler oluşmaya başladı. Halk arasından bazı kişiler “11 günümüzü çaldınız. Bu sebeple hiçbir şey yapmayacağız” diyerek protesto etti.
MİT: Hiçkimse O 11 Gün Yaş Almadı!
Çoğu bölgelerde yürüyüşler düzenlendi. Halk arasında da farklı efsaneler yayılmaya başladı. Günümüze de ulaşan bu efsaneler arasında bir bilgi şu şekildeydi…
O dönemden pek çok kişinin iddiasına göre bu 11 gün boyunca hiç kimse yaşlanmamıştı. İnsanlar olduğu zamanda kalmış değişim yaşamamıştı. Zamanın durduğunun iddia edildiği o dönemde yanlış anlaşılmaların sebebi Gregoryen takvimi, farklı ülkelerde kullanılmaya başlandıktan ve dünya geneline yayıldıktan sonra ancak kabul edilmiştir.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.